pengikut

halal atau haram?

2,3 hari ni aku sibuk menyibuk dekat blog orang....
aku perhatikan agak mewah dengan cerita...
meatballs ikea yang diragui kehalalan toyibannya..


~kalau tengok gambar mau tak terliur kau!~

cerita sebenar kita tak tau..
dah banyak spekulasi yang keluar..
ada yang kata ramuan nya mengandungi unsur2 babi la...
tokey bukan islam maka cara penyediaan nya diragui la...
dan yang paling memeranjatkan adalah...
meatball itu dibuat dari daging babi...
yup.... daging babi...
kalau betul meaning...
dah berapa ramai orang islam yang dah makan babi?
ish ish ish....


~ha.. macam mana ni?~

aku agak bernasib baik..
walaupun dah berkali jugak berniat nak pegi makan...
tak sempat2 jugak...

tapi aku tak terlepas dari isu termakan benda2 haram ni...
sebabnya..
aku ni asal dari kluang...
maka sudah pasti la aku pernah pegi kluang railway tu...


~kebetulan dalam gambar ni takde plak melayu yer~

aku tak pernahla minum kopi dia..
tapi roti dia banyak jugak lah aku dah makan...
maka kehalalan nya diragui kan?
yerla perkakas dia kan campur2..
ha.. benda ni bukan spekulasi lagi yer.. sebabnya..
perkara ni telah dijelaskan dan dikonfirmkan pun...
memang produk dia ada mengandungi unsur2 babi....
tak caya tengok bawah ni....


~rohaizat.com punya gambar..~

sedih bile dengar kan?
punya la kita jaga...
anjing lalu sebelah pun kalau boleh kita nak lari jauh2..
satu, sebab takut anjing tu gigit..
lagi satu, takut tersentuh kang kena samak plak...
tak ke dah satu keje plak ko nak mandi lumpur...kan?

kes meatball dan kopi ni plak....
bukan babi tu yang lalu sebelah...
kalau lalu sebelah boleh jugak la lari2....
ni tak... kita yang pegi cari lalu makan dan minum sewenang2nya...
dah termakan takkan ko nak kumuh air tanah plak kan?
itu keje bodoh dik...

tapi kadang2 nak salahkan diorang pun tak boleh...
benda ni salah sendiri...
nampak ada melayu je...
ha masuk2...
ha minum2...
jum makan....
takde nak selidik2 dulu...
bila dah jadik macam ni sendiri menyesal...

kita ni hidup berbilang kaum...
berbagai agama...
takkan kita nak expect dorang tau bab hal agama kita...
halal haram semua....
kita yang lahir Islam ni pun belum cukup ilmu nya dalam bab agama ni...
ni kan diorang....
pada diorang..
yes... daging babi haram...
melayu tak boleh makan...
tapi air rebusan tulang babi boleh kot...
benda ni pernah berlaku pada kakak aku dulu....

masa dia mengandung dulu..
dia teringin sangat nak makan carrot cake goreng...
siapa yang suka makanan cina mesti tau...
disebabkan mengidam..
puaslah abang ipar aku carikan....
susah..! sangat susah...
yerla..
nak cari makanan cina yang halal...
yang buat lagi susah...
kakak aku tak nak yang restoran punya..
dia nak yang macam hawker stall punya stail...
yang goreng tepi2 jalan tu..
mana la ada...

last2 abang ipar aku nekad...
try tanya satu kedai tepi jalan ni....
camnila perbualannya...


abang ipar : uncle... carrot cake ada jual tak?

apek kedai : ada..ada.! (sambil menggoreng2)

abang ipar : uncle.. dalam tu ada daging babi ka?

apek kedai : takda! takda!

abang ipar : uncle.. kat sini uncle ada masak apa2 letak itu daging babi tak?

apek kedai : takda! takda... takda daging babi punya..takda!

abang ipar : okla uncle,bagi itu carrot cake satu, mau kosong saja.. xmau letak apa2 daging..

apek kedai : ok.. lu tunggu sijikap ar...



(sambil2 tunggu apek tu siapkan order orang lain dulu...abang ipar aku berborak lagi dengan uncle tu...)



abang ipar : uncle.. ini lu goreng guna minyak apa?

apek kedai : aiyyaaa... lu jangan risau... wa takda letak daging punya... (apek agak kebengangan)

abang ipar : ya la... tapi ini kan minyak apa?

apek kedai : ini lemak babi.... tapi takda daging punya.. wa guna lemak saja...

abang ipar : uncle..!! kasik kensel wa punya order.......

apek kedai : aik? apa pasal?

abang ipar : kita melayu bukan tak boleh makan daging babi saja... semua pasal babi kami tak boleh makan la...

apek kedai : oh.. itu mcam ka? soli2 wa tak tau punya... soli ar...



ha.. kesimpulannya...
jangan la malu bertanya...
dan.. jangan la ngade2 nak makan kat tempat2 diragui tu...
banyak lagi tempat lain la...
kalau susah sangat... masak kat umah...
kalau susah jugak...
ha.. makan je la buah dan sayur yang ko tanam sendiri...
habis cerita...
huhuhuhuhu...

skang ni ada pulak dengar cerita secret recipe pun diragui...
aduh mak aih....
bertambah hitam la hati aku ni...
berapa banyak dah kek dia aku bedal...
huhuhuhuhuh...

No comments: